Ay Ay Bebek Gelişimi · 5 Şubat 2023

7 Aylık Bebek Gelişimi

7. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

İlerleyen zamanla birlikte bebeğinin yapabilecekleri de çoğaldı. İşte 7 aylık bebek neler yapar sorusuna cevaplarımız:

  • Düşen bir nesneyi arayabilir.
  • Emekleme pozisyonuna geçebilir. Bu emekleme stili her zamanki gibi ellerinin ve dizlerinin üzerinde olmak zorunda değildir. Bebeğin kendi stilini oluşturabilir.
  • Yüz üstü durumdayken kendini oturur pozisyon getirebilir ve yardımsız oturabilir.
  • Elindeki nesneleri bir elinden öbürüne geçirebilir.
  • Oyuncağını aldığında itiraz edebilir.
  • Dik tutulduğunda bacaklarına ağırlık verebilir.
  • Ellerini çırpabilir ve el sallayabilir.
  • Sırt üstü yatarken ayaklarını ağzına sokabilir, ayaklarına bakmaktan çok hoşlanır.
  • Yabancıları sevdiği insanlardan ayırt edebilir.
  • Emekleme pozisyonundayken kendine destek verip bir elini öne doğru uzatabilir.
  • Başparmağını ve diğer parmaklarını geçmiş aylara göre daha iyi kullanabilir.
  • Ellerindeki cisimleri birbirine vurabilir.
  • Başkalarının çıkardığı sesleri ve kendi çıkardığı sesleri dinler.

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.

Bebeğinin İlk Dişini Kutlamaya Hazır Mısın?

Bebeğin 5. ve 6. aylarında ilk dişini çıkartmamışsa, bu ay muhtemelen dişini çıkaracağı ay olabilir. Bu sebeple, bebeğinin gece uykularının bozulduğu biraz huzursuz bir döneme girecek olabilirsiniz. Ancak güzel tarafları da yok değil. Bebeğinin dişlerinin çıkmaya başlaması ile yeni tatları keşfetmesi kolaylaşacak, sen de bundan büyük keyif alacaksın!

Ayrıca bebeğinin diş çıkartmasını keyifli bir etkinlikle de kutlayabilirsin. Bebeğinin dişlerinin buğday gibi güzel olması niyetiyle süregelen diş buğdayı kutlamasını sen de bebeğin için yapabilirsin.

7. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

Sıra bebeğinin gelişimi için senin neler yapabileceğine geldi. Bunun için aşağıda birkaç öneri sıraladık:

  • Onu kendi haline bırakmak ve hareketlerine müdahale etmemek yapabileceğin en iyi şeylerden biri olabilir.
  • Öncelikle, 7 aylık bebek emekler mi diyorsan, emekler. Ancak, bu emekleme alışık olduğumuz gibi ellerinin ve dizlerinin üzerinde olmayabilir. Kim bilir belki de bebeğin kendine özgü bir emekleme stili yaratır. Belki geri gider, belki yana yana… Durum böyle olduğunda bebeğini sakın senin bildiğin gibi emeklemesi için zorlama! Arkasından ittirme ya da yorulduğunu düşünüp onu kucağına alma! Bu hem yürümesini geciktirir hem de gelişimini…
  • Bebeğin bu ay kendi kendine oturabildiği ve yerde yuvarlanarak dönebildiği için bu hareketleri sık sık yapacaktır. Bunları yaparak destek olma ki kendi kendine geliştirsin. Tabii arka odaya da gitmeyin sessizce gelişimini izleyin.
  • Onun gelişimine katkı sunmak için, keyif alacağı oyunlardan yararlanabilirsin. Bunun için 7 aylık bebek hangi oyunları sever diye soruyorsan, bebeklerin çok sevdiği ce-eee oyunu aklımıza gelen ilk oyunlardan. Ellerinle yüzünü kapatıp ya da örtüyle yüzünü kapatıp ce-eee yapman onu güldürecektir. Dilersen onun elleriyle onun yüzünü kapatıp ce-eee de yapabilirsin. Böylece ilerleyen dönemlerde bir anda sana ce-eee yapabilir. Çünkü her şeyi hafızaya kaydediyor.
  • Renkli kitaplar alarak oradaki hayvanların çıkardığı sesleri öğretebilirsin. Sen sesleri çıkarttıkça, taklitçinde eşlik edecektir.
  • Minik bir örtü ya da havlu gibi bebeğinin tutacağı bir şeyi hem sen tutup hem de ona tutturup hafifçe çekiştirme oyununu öğretebilirsin.
  • Sesli oyuncaklarından birinin sesini çıkartıp saklayabilir ve onu bulmasını sağlayabilirsin.

7 Aylık Bebeğin Beslenmesi

İlk 6 ayda sadece anne sütü ile besleyebildiysen ne mutlu sana. Fakat 7 aylık bebek nasıl beslenmeli diyorsan, ek gıdaya geçmen gerektiğini bilmelisin. Aksi halde bebeğin ileriki dönemlerde yemeği reddedebilir. Anne sütü vermeye devam etmelisin ama öğünlerinin birkaçında ek gıda verme süreci başlıyor.

Bebeğinin ilk gıdalarının neler olabileceğini 6. ayda yazmıştık. 7. ay bebek ek gıdaları 6. ay ile benzerlikler gösteriyor. Ancak, geçen ayla birlikte bebeğine ek gıdayı daha pütürlü vermeye dikkat etmelisin. Böylelikle bebeğinin çiğneme ve yutma becerileri daha iyi gelişir. Bu ay vereceğin gıdaları ilk defa veriyorsan püre halinde vermelisin fakat ek gıdaya 6. ayda başladıysan yavaş yavaş pütürlü bir şekilde de gıdaları verebilirsin. Bu hem çiğneme hem de yutma becerisini geliştirir.

Mama sandalyeniz varsa 7. ayda bebeğin sizinle birlikte masaya oturabilir. Böylece sizin yemek yemenizi de gözlemlemiş olur. Mümkünse eline küçük bir iki gıda vererek kendi öğününü yemesini öğrenmesine de faydalı olabilirsin.

7. Ayda Bebeğime Hangi Besinleri Verebilirim?

Altıncı aydaki besinlere ek olarak 7. ayda biraz daha çeşit arttırabilirsin. Brokoli, karnabahar, enginar ve kerevizi deneyebilirsin. Fakat bu ek besinleri verirken mutlaka birkaç gün aynı besini vermelisin. Bunun nedeni bebeğin alerjik reaksiyon gösterdiğinde anlayabilmendir.

Ayrıca bu ay tuzu alınmış sade beyaz peynir, potasyum içeriği fazla olan muzu çatalla ezerek verebilir, evde yaptığın yoğurt ile yapılan ayranı içerebilirsin. Eğer güvendiğin bir çiftlik varsa oradan aldığın tavukların göğüs veya but etini 8. aya kadar ezerek sebze pürelerinin içinde yedirebilirsin. Tabii derisi mutlaka ayrılmış olmalı.

7 Aylık Bebeğe Yasak Olan Gıdalar

Eğer sen de birçok anne gibi 7 aylık bebek neler yiyebilir diye soruyorsan, bu soruna tersten cevap verelim ve bebeğinin neler yiyemeyeceğini açıklayalım. Öncelikle, bal ve inek sütü 1 yaşına kadar yasak! Bunu zaten biliyorsun, fakat aşağıdaki besinleri de 1 yaşına kadar bebeğinden uzak tutman gerekiyor.

  • Alerjik reaksiyon göstermeye müsait olan çilek.
  • Tatlandırıcı içeren her türlü gıda ile tuz.
  • Yumurtanın beyazı. Özellikle alerjik bebeklere kesinlikle 1 yaşına kadar verilmemeli. Alerjisi olmayan bebeklere 10. aydan sonra verilebilir.
  • Çikolata, kahve, kola, kakao gibi kafein içeren besinler.
  • Asitli ve bol şeker içeren kola, gazoz ve meyve suları!
  • Salam, sosis, sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler ve konserveler.

7 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bebeğinin geceleri uyanmadan uyuduğu dönemlere gelmiş olabilirsin. Her bebek için geçerli olmasa da bazı bebekler, çok özel durumlar (diş çıkarma huzursuzluğu gibi ) dışında geceleri uyanmayı bırakmışlardır. Genellikle geceleri 6-8 saat arasında uyuyabilirler. Gündüz uykuları ile birlikte toplamda 14-15 saati bulan uyku düzeni oturmuştur. Eğer senin bebeğin hala geceleri sık sık uyanıyorsa artık onu yalnız bırakarak kendi kendine uyumasını sağlamalısın. 7 aylık bebek uyku eğitimi için emzirme, biberon verme, sallama ya da uyuması için her ne yapıyorsan artık yapmamanı önerebiliriz. Ona kendi kendine uyuyabilmesi için fırsat vermen uyku düzenini istediğin gibi kurabilmeni sağlayabilir.

Bebeğime Nasıl Kural Koyabilirim? Disiplin Şart Mı?

İlk 6 ay bebeğinin istemediğin şeyleri yaparken dikkatini başka yöne çekerek engelleyebilirdin, fakat bebeğin artık büyüyor ve erken davranmazsan miniğin kuralları uygulamamak için elinden gelini yapacak bilince ulaşması an meselesi.

Öncelikle şunu bilmelisin: Disiplin kötü veya olumsuz bir şey değildir! Hatta ceza vermeden, kurallar hakkında bilgilendirerek ve inatlaşmadan öğreterek doğru bir şekilde onu yönlendirmeye çalışmalısın. Böyle bir yönlendirme, 7 aylık bebek ve anne ilişkisini güzel bir şekilde kurabilmenin de iyi bir yolu olabilir.

İnatlaşmadan kural koymanın ilk şartı yumuşak ama kararlı olmaktan geçiyor. Bunu mimiklerini ve ses tonunu kullanarak yaptığı davranışın uygun olmadığını gösterebilirsin. Koyduğun ya da koyacağın kurallar konusunda tutarlı olursan son sözün kime ait olduğunu erkenden aşılayabilirsin. Böylece ilerisi için her ikinizin de hayatını kolaylaştırmış olursun.

Bebekler Neden Annelerinin Göğsünü Isırır?

Bebeğinin dişleri çıktıysa, kaza ile bir kere bile göğsünü dişlediyse ve sen de buna istemsizce tepki verdiysen geçmiş olsun, oyun başladı… Bebeğin artık oyun bebeği olduğu için seninle oynamaya bayılacaktır. Hatta olaylar şöyle gelişebilir; bebeğinden ısırık, senden tepki, onun kıkırdaması üzerine senin gülmen! Durum buysa bebeğin bunu sürekli deneyecektir. O nedenle sana önerim bebeğin bunu alışkanlık haline getirmeden ona bu hareketin yasak olduğunu hissettirmen. Hemen “hayır!” diyebilir ve bebeğini memeden ayırabilirsin. Korkma bebekler doymadan bu hareketi yapmazlar. Zaten oyun oynamaya geçtiyse karnı doymuştur. Sen en iyisi yemekle şaka olmayacağını ona öğret.

Araba koltuğu

Yedinci ayda araba koltuğunu değiştirmenin zamanı geldi. Artık miniğin büyüyor ve kendine uygun yeni bir araba koltuğuna ihtiyacı olacak. Bu ay eğer ayakları hala el veriyorsa bebeğini ilk altı aydaki gibi ters oturtmaya devam etmelisin. Ayakları çarpıyorsa senin baktığın yöne bakmaya başlayabilir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96