Hafta Hafta Hamilelik · 5 Şubat 2023

21. Hafta Gebelik Gelişimi

Bu dönem de gebeliğinizin ortaların da bulunmaktasınız ve bebeğinizin hareketlerini daha iyi hissetmeye başladınız. Gebeliğiniz bu zamanına kadar 5 ile 8 kg bir kilo artışınız olmuş olabilir. Yükselen gebelik hormonlarının yol açtığıbilhassa progesteron hormonunun yol açmış olduğu idrar yolu enfeksiyonugelişmiş olabilir. Karnın büyümesi ile birlikte kanın bacaklara gidip tekrar kalbinize götüren toplar damarlarınıza basınç uygulamasından kaynaklanan genellikle akşamları ayak ve ayak bileklerinde ödemler meydana gelebilir ödemleriniz el,yüz gibi bölgelerde oluşuyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Cildinizde örümcek damar ismi verilen varisler gebelik dönemi bittiğinde sonlanacaktır.

Yağ üretimi fazla olacağından sivilce problemleriniz oluşabilir cildinizi temiz tutmalı yağsız nemlendirici kremler kullanarak ve sabun ile temizlemelisiniz. Doktorunuzun uygun gördüğü egzersizleri yapabilir böylelikle gebelik döneminde oluşan varisleri azaltabilirsiniz. Bu dönem de gebeler çok çabuk nefes nefese kalabilirler bunun en büyük etkeni ise karın içinde gelişimini sürdüren uterusun diğer başka organlar ile birlikte diyafram kasına baskı uygulamasıdır. Gebelikte 21.haftada bebeğin diş gelişimi başlamıştır bunun için anne adayı daha fazla kalsiyum ihtiyacına gerek duyar.

Gebe kadınların bu dönemde tansiyonun düzenli bir şekilde ölçülmesi gerekmektedir bunun için her gün anne adayının tansiyonu ölçülmesi gereklidir. 21. Hafta ve diğer haftalarda burun kanaması şikayetleriniz olabilir bu kanamalar ise uzun sürmez ve kendi kendine son bulur. Bebeğin büyümesi ve baskı uygulaması ile birlikte anne adaylarında kasık ağrısı şikayeti gelişebilir bu durum korkulacak bir durum değildir. Anne adayları bu dönemlerde diş eti sorunları yaşayabilir bu nedenle hem bebeğin sağlıklı gelişimi için hem kendisi için takviye olarak dışarıdan kalsiyum alabilir.

21.haftada bebeğiniz

Bu dönemde bebeğin ortalama olarak kilosu hesaplanabilir bunun için bacak kemiği ile göbek ölçüsü alınarak yapılabilmektedir. Bu dönemde bebeğin boyu 24-27cm civarında seyrederken kilosu ise 330-400gr arasında bulunmaktadır.

Bu dönemde bebek dış ortamdan gelen sesleri rahat bir şekilde duyar bebeğiniz ile konuşmayı ihmal etmeyin o bunu anlar onunla konuşun sevginizi ve ona değer verdiğinizi hissettirin bebeğinizde size yanıt olarak hareket edecektir ve bunun yanında ise bebeğinize sakin huzur ve mutluluk veren müzikleri ara,ara dinletin. Rahat mutlu ve huzurlu olarak hamilelik dönemini sona erdiren kadınların bebekleri daha sakin ve uyumlu bir bebek olmaktadır.

Bebeğin gelişmesi yönünden amniyon mayi sıvısının önemi çok büyüktür bununla birlikte amniyon mayi sıvısının bir görevi de tampon yapmaktır bebek anne karnında olmasına ve sıvı içinde olmasına rağmen istediği bütün hareketleri çok rahat bir şekilde yapabilmektedir. Bu dönemde artık bebeğiniz tam boy ölçüsü olarak ultrasonografiye sığmamakta ve kol ve bacaklarda ki uzama gelişimi sürmektedir.

Amniyotik sıvısı öneminden bahsettik bir diğer özelliği ise amniyotik sıvı sayesinde yutma ve boşaltım işlevlerinin bir nevi provasını yapmaktadır bunun için anne adaylarının sıvı tüketimlerinin önemi büyüktür günlük 1,5-2 litre sıvı almaları gereklidir.

Bu dönemde anne adayının karnı büyüdüğü için yatış pozisyonları da önem kazanır sırt üstü ve yüz üstü yatmak tavsiye edilmez. Özellikle sol yan pozisyonda anne adayının yatması tavsiye edilir bunun sebebi ise bu pozisyonda yatarken bebeğe giden kan akışının artamasıdır.

21 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

En çok merak edilen sorulardan biri de: 21 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl hissedilir? Gebeliğin 20.haftasından itibaren artık bebeğinin hareketlerini hissedebilirsin. Bu ilk hareketler çoğu kadın için rahatlama ve eğlence kaynağıdır. Onun tekme ve yumruk attığını, kıpırdadığını, hıçkırdığını, takla attığını 20-21.haftalardan itibaren hissedebilirsin.

Fakat hamileliğin bu aşamasında bebeğin hareketlerini bir gün hissedip bir gün hissetmemek de normaldir. Bunun için endişe etmene gerek yoktur. Fetüs hareketleri 28.haftadan itibaren daha istikrarlı olur. İşte o zaman hareketleri günlük olarak takip edip, durumunu kollamak akıllıca olacaktır.

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Artık doktor muayenesinde rahmin hemen hemen 21 cm olarak ölçülür. Büyümekte olan rahme ek olarak vücudun diğer bölümleri de büyümeye ve değişmeye devam eder.

Bacaklarda, ayaklarda ve bileklerde özellikle gün sonunda şişme görülür. Eğer çok fazla ayakta kalıyorsan, gün içinde ayaklarını uzatarak dinlenirsen ayaklarının daha az şiştiğini görebilirsin. Bol bol su içmek de ödeme bağlı şişkinlikleri azaltacaktır.

Bu hafta bel ölçün muhtemelen değişir. Hamileliğini hala nazar değmesin diye saklamayı planlıyorsan artık bunun için çok geç. O günler geride kaldı. 21 haftalık gebelikte kilo alımı ise bu haftaya gelindiğinde 4.5 ila 6.3 arasında olmalı.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kan akışındaki değişim, rahimden gelen baskı ve artan kilolar varisleri kötüleştirebilir. Ya da önceleri kendini ufak ufak gösterse de hamilelik ilerledikçe, vücut ağırlaştıkça daha belirgin ve daha acı verici hale gelebilir. Bunun önüne geçmek için dengeli ve kontrollü kilo almak akıllıca olacaktır. Bir anda kilo alımı birçok sıkıntıyı da beraberinde getirir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96