Hafta Hafta Hamilelik · 7 Ocak 2023

35. Hafta Gebelik Gelişimi

Bu dönemde bebeğiniz doğmaya hazır bir hale sayılabilir bir erken doğum olma olasılığında artık akciğerler fonksiyonlarını yerine getirebilecek konuma gelmişlerdir Küçük bebeğiniz doğmak için sabırsızlanıyor. Bu dönem de bebeğin midesi artık bir takım
gıdaları sindirebilecek konuma gelmiştir yani görevini yerine getirebilir ve ömür boyu çocuğunuza hizmet edebilir. Karaciğeri ile böbrekleri oluşumunu tamamladı ve gelişmelerine devam etmektedirler. Kafasının ağır olmasının sebebi beyin gelişiminin devam etmesidir.

Beyin doğum gerçekleşene kadar gelişimini sürdürücektir. Bebeğin beyni gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir fakat kafa tası halen yumuşak bir haldedir ve birleşme gerçekleşmemiştir bunun nedeni ise doğum sırasında rahimden kolay bir şekilde çıkmasını sağlamaktır. Bu dönem bebeğiniz için önem taşımaktadır çünkü bebek doğum pozisyonu almaya başlayarak baş aşağı bir konuma geçmektedir. Baş aşağı pozisyonuna gelmeyen bebekler azınlıkta olup bu bebeklerde normal doğum gerçekleştirilemez.

Bu dönemde rahminiz,karnınız ve bebeğiniz büyüdüğü için sizin hareketlerinizi önemli ölçüde kısıtlar çünkü karnınızın büyümüş olması bebeğin içinde yaşamış olduğu sıvıdan kaynaklı değil bebeğin büyümüş olmasından kaynakladır ayrıca bu dönemde amniyotik sıvı bebek büyüdüğü için azalmaya başlar.

Bu haftada bebeğin ortalama kilosu 2300gr ulaşmış durumda ve boyu ise 45-48 cm aralığında bulunmaktadır.

Bu haftadan başlayarak düzenli bir şekilde ultrason kontrolleri yapılmalıdır bu kontrol sırasında bebeğin baş aşağı pozisyonda olup olmadığı görülebilmektedir.

Son haftalar da sağlıklı olan bebekler haftalık yaklaşık 150-300gr arasında kilo almaktadırlar. Ayrıca cilt altı yağ dokusunda bir artış gözlemlenmekte bu da bebeğin cildinin daha pürüzsüz olmasını sağlamaktadır

Bebek eli ile herhangi bir cisimi tutabilecek kabiliyete gelmiştir dışarıda olup bitenleri çok iyi şekilde duyabilir. Günün belirli saatlerinde uyur ve uyanıklık halleri mevcuttur. 37. Haftadan önce dünyaya gelen bebeklere prematür bebek adı verilmektedir. Erken doğum ile dünyaya gelen bebekler yeni doğan ünitesinde bir süre takip edilir ve oksijen desteği uygulanır. Gebeliğin bu dönemlerinden başlayarak bebeklerde solunum sorunları olma ihtimali en aza inmiş olur.

Bebeğin bu dönemde sinir sitemindeki gelişme devam eder. Böbrek oluşumunu tamamlamıştır. Karaciğer fonksiyonlarını yerine getirebilecek kadar gelişmiştir. Artık eskisine göre daha sert tekmeler atmaya başlamıştır.

Gebelikte 35. haftada anne adayı

Anne adayları bu dönemde doktorları ile daha sık ve düzenli bir şekilde görüşmelerini sürdürmeleri gerekmekte. Ayrıca bu dönemdeki gebelerde yorgunluk ve unutkanlık gibi sorunlar oluşabilmekte bunlar normal ve beklenen sorunlardır gebeliğin sonlanması ise ortadan kalkacaklardır. Bu dönemde bebek hareketleri sürekli olarak dikkatli bir şekilde takip edilmeli ve bebek uzun süre hiç hareket etmezse doktora başvurulmalıdır. Yine bu dönemde de mide yanması ve sık idrara çıkma gibi sorunların olabilir bunun sebebi ise bebeğin büyümüş olması ve organlara baskı uygulasıdır.

Anne adaylarının bu dönemde heyecanları,stresleri artar bu durumda baba adayları da eşlerine gereken özeni göstermeli ve bu durumda sadece baba adayı değil ailenin diğer üyelerinde ellerinden geleni yapmalı ve gerekirse doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Doğum sonrası için bebek bakımında bir tecrübeniz yoksa bu konu ile ilgili kitaplar okuyabilir ve diğer tecrübeli kişilerden bilgi alabilirsiniz.

Bu haftadan sonraki dönemlerde doğum ne zaman gerçekleşeceği çok belli olmadığı için doğum sırasında anne adayının ve bebeğin ihtiyaçları olduğu doğum çantası hazır tutulmalıdır. Bu dönemde anne adaylarının toplam almış oldukları kilo 13-15 kg arasında bulunur bazıları daha az bazıları daha çok almış olabilir.

Aynı zamanda 37.haftaya kadar B bakterisi için regtal ve vajinal muayeneden geçilecektir bu bakteri türü yetişkin insanlara zararı yoktur ancak doğum esnasında bebeğe bulaşırsa menenjit,zatüre veya kan enfeksiyonu gibi önemli derecede sağlık sorunlarının çıkmasına yol açabilir. Bu bakteri yaklaşık gebelerin %10-%30 oranlarında görülmekte olup gebeliğin başında bakteri oluşabilir fakat kendiliğinden gidebilir. Bu bakteriyi taşıyan gebeler doğum esnasında antibiyotik tedavisi görerek bebeğin enfeksiyona maruz kalma ihtimali düşürülmektedir.

Hamileliğin Sonlarına Doğru Duygusal Değişimler

Doğum yaklaştıkça daha fazla duygu dalgalanmaları yaşayabilirsin. Daha sinirli, alıngan, heyecanlı, sabırsız ve endişeli olabilirsin. Bebeğinin sağlığı, doğum süreci, doğum sonrası hayatının nasıl değişeceği, iyi bir anne olup olamayacağınla ilgili merak içindesindir.

Duygusal değişimler en az bedeninde yaşanan değişimler kadar normaldir. Diğer milyonlarca hamile kadın senin hissettiğin şeyleri hisseder, kendini asla yalnız hissetme. Bu süreçte en kritik şey konuşmak, paylaşmak ve anlatmaktır. Eşine, ailene, arkadaşlarına, doktoruna hislerinden ve endişelerinden bahset. Çevredekilerin senin neler hissettiğini bilmesi seni anlamalarını kolaylaştırır. Hissettiklerini içine atıp tek başına baş etmeye çalışma ve bunları tüm hamile kadınların hissettiğini bil. Yalnız değilsin!

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96