Hafta Hafta Hamilelik · 2 Ocak 2023

24. Hafta Gebelik Gelişimi

Bu dönem de kendinize baktığınız da değişikleri görebilirsiniz vücudunuzun hatları eskiye göre daha yuvarlak bir hal kazanmış durumdadır. Bu dönem de kalça,baldır,göbek gibi kısımlarınız daha geniş,dolgun bir haldedir. Bu dönemde anne adayları duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir olaylardan kolay etkilenebilir genelde bu dönemlerde anne adayları diğer hamile kadınlara bakar onun aldığı kilo,ilk bebeğimi değimli,kaç haftalık gebe acaba diye kendi kendinize sorular sorabilirsiniz.

Anne adayları bu haftada kendini yorgun hissedebilir ve sıcağa karşı daha duyarlı olabilir günlük sıvı miktarı yeteri kadar alınmalı ve kendinizi çok fazla zorlamadan egzersizlere devam etmelidir yine bu dönem de göğüs,karın bölgelerinde kaşıntı olabilir ve çatlaklar meydana gelebilir bu durumu hafifletmek için nemlendirici kullanmak iyi olacaktır gebelik dönemlerinde anne adayında göz kuruluğu şikayeti oluşabilir bunu doktorunuz ile paylaşarak suni göz yaşı yada doktorunuzun uygun gördüğü bir tedavi ile azaltabilirsiniz.

Gebe kadınlar diyabet (şeker hastalığı) yönünden her zaman birkaç adım daha önde olurlar gebeliğin 24-28 haftaları arasında şeker testi yapılmalıdır. Diyabet yönünden riski daha fazla olanlara 100gr glikoz yüklemesi ve OGTT adı verilen testler birer saat ara ile yapılmaktadır toplamda dört defa şeker ölçümü uygulanır. Şeker hastalığı riski taşımayan anne adaylarına 50gr glikoz ve PPG isimli tarama testi bir saat sonra ise tokluk kan şekeri ölçümü yapılır.

Gestasyonel Diyabet Bulguları

Bulantı,yorgunluk,çok sık idrara çıkma

Çok fazla olağan dışı susuzluk

Anne adayları bu dönemlerde en genel ve en sık olarak karşılaştıkları sorunlar arasında hızlı kilo artışıdır ortalama gebelik döneminde alınması gereken 12-14 kg arasıdır. Bu dönem de beslenme biçimleri,metabolizmanın yavaşlaması ve iştahın artması gibi etkenler hızlı kilo alımına yol açmaktadır düzenli beslenmeli ve az sık yemeli günlük 2lt yakın sıvı tüketmelisiniz.

Bu haftalar da kesinlikle uzm doktorunuz gözetiminde düzenli egzersizler yapılmalıdır sabah,akşam gebenin yorgunluk durumuna göre 20-30 dakika kısa yürüyüşlerin yapılması faydalı olacaktır. Düzenli bir kilo alımı olan ve egzersiz yapıp hareketli gebelerin psikolojik bakımdan daha pozitif oldukları gözlemlenmiştir. Gebelik döneminde kesinlikle düzenli beslenilmeli ve gece geç saatlere yemek öğünleri bırakılmamalı çünkü bunlar hızlı bir kilo alımın tetikleyen etkenlerdir. Türkiye de 20.haftadan sonra 1 ay arayla göbek kısmından iki doz tetanos aşısı uygulanmalıdır

24 haftalık gebelikte bebeğiniz

Bu dönem de bebeğin hareketleri gittikçe güçlenir bunun nedeni kas ve kemik dokusunuz hızlı bir şekilde gelişimini sürdürmesidir. Bu dönemlerde anne adayının aldığı kalsiyum bu sebeple çok önemli bir yeri vardı. Bebeğiniz sizin aldığınız kalsiyumdan yeteri kadarını,ihtiyacını karşılayacak kadarını alır ancak siz bebeğin ihtiyacını karşılayacak kadar kalsiyum almazsanız bu sefer sizin kemiklerinizde ki kalsiyum depolarını yönelir yani bebeğiniz kalsiyumsuz kalmaz ancak anne adayının kemiklerinde ki kalsiyum azalabilir.

Gebelikte 24.haftada Amerika bebeği kanunen hak ve özgürlüğüne sahip olma hakkı verir bu bizim ülkemizde Türkiye de 26. Haftadan itibaren geçerlidir. Peki şimdi içinizden şu soruyu soruyor olabilirsiniz neden bu haftalar diye çünkü b haftalarda algılarının önemli bir bölümünün gelişmiş olması ve bebeğin olaylara karşı bir refleks hareketi değil bilinçli bir şekilde cevap vermesidir işte bu bilimsel veriler bebeğin öğrenmeye bir şeyleri düşünerek yapmaya başlamasının göstergesidir.

Bu haftada bebeğin kilosu 550-570gr arasında ve uzunluğu ise 32 cm ulaşmış durumdadır. Bebek dış sesleri duyar bir durumdadır bu yüzden çok yüksek gürültülü ortamlardan uzak durun bebeğiniz ile konuşun ve bebeğinize dinlendirici sakinleştirici müzikler dinletin. Bebeğin bu haftalardaki ayak büyüklüğü doğum da 2 kat daha fazla çıkacaktır.

24 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

24 haftalık gebelikte tekmeleme konusunda en çok sorulan sorulardan biri, “Bebeğim bazı günler durmadan tekmeliyor, bazı günler çok sakin duruyor, bu normal mi?” Fetüslerin de bir insan olduklarını unutmayalım yani onlar da bizler gibi bazı günler kendilerini hareketli ve canlı hissederler, daha fazla tekme savurur, ben buradayım derler, bazı günler ise sakince durmak isterler.

Kendi ruh halleri dışında annelerinin hareketleriyle bağlantılı olarak da davranırlar. Aynı doğduktan sonra olacağı gibi sallandıkça yatışır, sakinleşirler. Onun için muhtemelen sen hareketli bir gün geçirdiğinde senin ritminle sakinleşecek, sen sakin bir gün geçirdiğinde, bu sefer o harekete geçecek.

Yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesine tepki olarak harekete geçtiğini gözlemleyebilirsin. Ya da sen gergin veya heyecanlı olduğunda (adrenalin tepkin onu uyardığı için) hareketlerindeki artışı hissedebilirsin.

24 ila 28.haftalar en hareketli haftaları olmasına rağmen hareketlerin düzensizliğinin bir sakıncası yoktur. 28.haftadan sonra tekmelemeleri takip altına alıp günden güne kontrol etmen daha sağlıklı olacaktır.

Bunun yanı sıra bebeğin bazen o kadar sert tekmeler ki, canın acır, adeta kaburgaların çatlayacakmış gibi hissedersin. Çünkü bebeğin rahimde olgunlaştıkça giderek güçlenir ve bir zamanlar içinde kelebekler uçuyormuş gibi hissettiğin hareketleri sertleşir.

Bu yüzden de kaburgalarına yediğin bir tekme karnına ya da servikse aldığın bir darbe canını yakabilir. Bebeğin çok fena saldırıya geçerse pozisyon değiştirip onun dikkatini dağıtmayı deneyebilirsin. Bu değişiklik küçük boksörün dengesini bozarak saldırıyı geçici bir süre savuşturabilir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96