Hafta Hafta Hamilelik · 17 Şubat 2023

16. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 16. Hafta konusunun ilk ve önemli olan üçlü tarama testi adı verilen testten bahsetmek istiyorum gebeliğin 16 ve 20. Haftalarında down sendromuyönünden önemli bir yere sahip olan üçlü tarama testi yapılması gerek. Bu test için anne adayından alınan kan testi sonucu ve bebeğin baş etrafının ultrasonografide ölçümü yapılarak bir karşılaştırma yapılır ve anne karnındaki bebeğin down sendromu riski değerlendirilir.

Bu haftada amniyon suyu gittikçe artmaya devam etmektedir uterus büyüyerek belirgin bir hal kazanmıştır. C vitamini eksikliğinin neden olabileceği burun kanamaları sıklaşarak olabilir bu nedenle bu haftalarda gebelere c vitamini yönünden zengin besinler tüketmeleri önemle istenmektedir.

Bazı gebeler bu dönemde çok azda olsa bebeklerinin hareket ettiklerini hissedebilirler ama bazen bağırsakta gaz olması yada karında kas seğirmesi nedeni ile bunlar bebek hareketleri ile karıştırılabilir.

Gebeliğin 16.haftasında bebeğin baş popo mesafesi arasındaki uzunluğu 11-12cm civarlarında seyretmektedir kg ise 100gr ulaşmış durumdadır. Gözler ve yüz arasındaki mesafe yakınlaşmış el ve ayak tırnakları da oluşumunu tamamlamış durumdır. Sinir sistemi gelişimi hemen hemen tamamlanmış bir durumdadır. Ayakları daha uzun bir hale gelmiştir. Dolaşım sistemi ise fonksiyonlarını yerine getirmeye başlayarak çalışmaya başlamış durumdadır. Bebeğin cildinin üzerinde bulunan lanuga ismini verdiğimiz tüyler belirginleşmiştir el,kol,bacak hareketleri daha koordineli bir biçimde ve daha güçlü bir biçimde gerçekleşir,rahatça görüntülenebilir. Kulakları ise tam fizyolojik yerine gelmiştir.

Son iki hafta içerisinde bebeğiniz iki kat büyümüş durumdadır ve bu hızlı büyüme periyodu şuan aynı biçimde devam ederek sürmektedir ve bebeğin vücudun da hızlı gerçekleşen gelişmeler mevcuttur.

Gözler normal fizyolojik kısımlarına gelmiş ve kapalı göz kapaklarının altında göz hareketleri gözlemlenerek izlenebilir.

Cinsel organ gelişimi tamamlandığı için eğer bebeğin pozisyonu uygun ise  cinsiyeti öğrenilebilir.

Yükselmiş ostrojen hormonu anne adayında ki artmış olan kan volümü ve burunun içinde olan mukozanın sızmış bir durumda olması burun kanamalarını oluşabilmektedir. Burunda ve kulaklar da doluluk hissi oluşabilmektedir ayrıca özellikle kış mevsimine denk gelen gebeliklerde odaların nem derecesini koruması çok önemlidir kalorifer peteklerine nemlendirici konulması ihmal edilmemesi gerekir eğer ki burun kanamalarınız çok sık ve sizi rahatsız edici bir seviyede ise kesinlikle bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından görülmelidir.

Rahmin hacminin artması ile beraber rahmi yerinde durmasını sağlayan bağlarda gerginlik oluşabilir ve ağrıya neden olabilir bu sebeple sıvı alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uzun saatler ayakta kalınması gereken işlerden kaçınılmalı ayrıca oturarak çalışan gebe kadınlar ise saat başında 10 dak ayağa kalkarak hareket etmeli ve uzun süre sabit bir pozisyonda kalmamaları gerekmektedir.

Bu dönemlerde anne adayının multi vitamin gereksinimi olabilecektir bu döneme kadar ilk 3 aylık sürede yapılan rütin kan tetkiklerinde herhangi bir eksiklik tespit edilmişse doktorunuz hem beslenme önerilerinde bulunacaktır hem de destekleyici verecektir.

Bu dönemler de sık sık idrara çıkmanızın nedeni ön kısma doğru büyümüş olan rahim dokusunun mesaneye bası yaparak ve aynı zamanda mesanenin mevcut kapasite oranını daha da azaltmış olması sizin sık idrara çıkma nedeniniz arasında olabilir. İdrar hissi geldiğin de bekletilmeden yapılmalı yine bu dönemde sıvı alımı kesinlikle kısılmamalıdır. Eğer durumunuz varsa mümkünse ortak tuvalet değil anne adayına özel tuvalet kullanılmalı genital bölge temizliğine dikkat edilerek genital bölge temizliği önden arkaya doğru şeklinde yapılmalıdır.

Bu dönemde anne adaylarının cildinin gerilmesi,hızlı kilo artışının olması değişen hormonların etkisi ile cilt de çatlak oluşumları meydana gelebilir bu oluşan çatlaklara striac gravidorium ismi verilmektedir en fazla oluştukları bölgeler ise baldır,basen,kalça,memeler ve göbek bölgelerinde oluşmaktadır gebelere 12.haftadan sonra çatlak oluşumunu azaltmak için bazı çatlak kremleri tavsiye edilebilmektedir bu çatlakların azaltılması için hızlı kg alımına dikkat edilmesi ayrıca bol sıvı tüketimine de dikkat edilmesi gerekmektedir.

16 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bebeğin baş bölgesinden kalçasına kadar olan uzunluğu 10 ila 13 cm, kilosu ise yaklaşık 80 ila 150 gram aralığındadır.
  • Bu hafta lanuga denilen ince vücut tüyleri bebeğinin başını kaplar.
  • El parmaklarındaki tırnaklar tamamen oluşur.
  • Bacaklar kollardan daha uzundur.
  • Dokunma duyusu da giderek hassaslaşır. Hatta göbeğini dürtecek olursan o da içeride kımıldanacaktır.

16 Haftalık Gebelik: Cinsiyet Belli Olur Mu?

Gelelim 16 haftalık gebelikte cinsiyet kesin belli olur mu? konusuna… İyi bir ultrason ve deneyimli bir göz bu haftada cinsiyeti büyük doğruluk oranı ile saptar. Çünkü daha önceleri erkek bebeklerin karınları içinde bulunan testisleri, normalde olmaları gereken testis torbaları içerisine inmeye başlamıştır. Bu süreç 30’lu haftalarda sonlanacaktır.

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Bebeğin büyüdükçe rahmin ve plasentan da büyüyor. Altı hafta önce rahminin ağırlığı 140 gramdı. Bugün yaklaşık 250 gram ağırlığında… Yani 16 haftalık gebelikte anne karnı artık hatırı sayılır şekilde fark edilmeye başlıyor.

Bebeğin etrafındaki amniyotik sıvının miktarı da artıyor. Artık hemen hemen 250 ml. Sıvı var.

16 haftalık gebelikte rahim büyüklüğü yaklaşık 7.6 cm, onu göbeğinin altında rahatlıkla hissedebilirsin.

16 haftalık gebelikte kasık ağrısı hissetmek normal sayılabilir. Bunun sebebi genişleyen rahmin etrafındaki kas ve bağ dokularının esnemesidir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96