Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 11 Ocak 2023

Çocuklarda vurma alışkanlığı nasıl giderilir?

Çocuklarını hayatının geri kalan kısmında sağlıklı ve düzenli bir şekilde devam etmesini amaçlayan anne babalar, çocuklarının durduk yere gelen vurma alışkanlığından şikayet etmektedir. Çevrelerine ve kendilerine zarar veren çocuklar için bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirten uzmanlar çocuklardaki şiddet problemi için uyardı. Çocuklar neden şiddete başvurur? Çocuklarda vurma alışkanlığı nasıl giderilir?

Saldırganlık insanoğlunun yapısında bir dürtü olarak yer almaktadır. Genellikle karşı tarafa fiziksel ve sözel olarak uygulanabilen şiddet, çocuklarda bebeklikten başlayıp ergenliğe kadar uzanan bir süreçte rol oynamaktadır. Bebeklik döneminde karşımıza aktif olarak öfke, ağlama ve elini kolunu sağa sola vurmak hareketleri görüldüğünü belirten uzmanlar, ileriki yaş döneminde çocuklarda eşyaları yerlere atma, birbirine vurma, ısırma gibi karşı tarafa hasar ve zarar veren davranışların olduğunu belirtti. Bazı çocuklarda sözel saldırganlığın geliştiği bu dönemde, kontrol altına alınamayan saldırganlık sebebi ile çocuğun ergenlik çağında ciddi problemlere yol açabileceği ifade edildi.

ÇOCUK NEDEN ŞİDDETE BAŞVURUR?

Saldırganlığın ve bir çok şiddet eğiliminin altında yatan nedenlerin varlığına dikkat çeken uzmanlar, bazı çocuklarda bu durumun dürtüsellikten çıkıp alışkanlık haline geldiğini öne sürdü. Bu davranış biçiminin zamanla kendini ifade etmenin bir yolu olduğunu da savunan uzmanlar, bu eylemlerin durulmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini açıkladı.

Bir çok çocuğun bu davranışlarının altında yatan nedenlerin en temelinde, çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmaması yatmakta olduğunu ifade eden uzmanlar, güven duygusuna yönelik anne babanın yaptığı hataların bir sonucu olabildiğini bildirdi. Aile içi rollerde dağılım ve anne baba arasındaki ilişkinin önemli olduğu, aslında çocuğun dış dünyaya yönelik öğrendiği bir çok şeyin aile içinden almış olabileceği açıklandı. Ailede yaşanan değişikliklerin (boşanma, taşınma, iflas, ölüm, hastalık vb.) çocuğun agresifleşmesinde ve saldırganlaşmasında aktif rol oynadığı belirlendi. Fiziksel olarak cezalandırılan çocukla, aile içinde birinin şiddet gördüğünü ya da şiddete uğrayanın kendisi olduğu çocuk modellerinde görülebildiği gibi, şiddet sahnelerine maruz kalan, anne baba arasındaki uyuşmazlığı bilen çocukların bile şiddete sebebiyet verdiği öğrenildi.

SALDIRGAN ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Çocuklarda bir çoğu genel olarak görülse de yaşadığı toplum ve çevre faktörüne göre değişiklik göstermektedir. 

  • Kendilerinin anlaşılmadığını düşündüklerinde kızma ve öfkelenme
  • Kısıtlanma veya engellenmede kural çiğneme, umursamama durumu ve çevrelerinde tüm herkesle bir uyuşmazlık hali içerisinde yaşanan problemler
  • Okuldaki arkadaşlarına ders sırasında rahatsız edici davranışlarda bulunma
  • Fiziksel olarak daime sertleşmeye hazır olan çocuk, basit durumlar karşısında dahi ani tepkilerle yanıt verir
  • Duygularını ifade etme yönünde oldukça zayıf olduğundan aileleri ya da sosyal çevresindekiler tarafından anlaşılmaz olarak görülebilirler

ÇOCUKLARDA VURMA ALIŞKANLIĞI NASIL GİDERİLİR?

Çocuklarda vurma ve şiddet alışkanlığının bir çok sebebi varken temelde yatan anne ve baba ilişkisi olduğu için, ebeveynlerin davranışlarına dikkat etmesi gerektiğini belirten uzmanlar ayrıca şiddet içeren her türlü durumdan uzak tutulması gerektiğini belirtti. Bu durum bağlamında şiddet içeren filmler, şiddet uygulayan çocuklar ya da sürekli dalgadan bile olsa saldırgan insanlardan uzak tutulması gerektiği ve doğru olanın sürekli olarak tekrar edilmesi gerektiği açıklandı. Tüm bu yapılması gereken durumlarda ebeveynlerin sabırlı ve dikkatli olması gerekmektedir. Çocuğun yaptığı şiddet, bağırma ve hakaret gibi davranışları ebeveynlerin de göstermemesi gerekmelidir. 

Çocuğun saldırgan davranışına karşı gülünmemeli ve hafifletilmemelidir. Sakince davranışın yanlış olduğu ve bunu yaptığı sürece de istediği şeyin olmayacağı belirtilmelidir. Çocuğun saldırgan davranışına sebep olabilecek faktörler belirlenmeli ve o ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bununla birlikte saldırgan davranışında beslediği enerjiyi atması gerektiğini belirten uzmanlar, bir spora başlatılması gerektiğini ve enerjisini tamamen atmasına yönelik aktiviteler yaptırılmasını önerdi. Tüm bunlara rağmen hala devam eden bir saldırganlık ve şiddet eğilimi varsa bir uzmandan yardım alınmalıdır. 

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96