Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 30 Ocak 2023

Çocuklar uykuda neden diş gıcırdatır?

“Bruksizm” adı verilen bu rahatsızlık, çocuklarda özellikle de 5 yaşın altında çok sık görülüyor ve ciddi problemlerin bir yansıması olabiliyor. Buna bağlı olarak da anne babaların son derece hassas bir şekilde bunun takibi yapması ve sorunun çözümü için harekete geçmesi gerekiyor.

Çocuklarımızın uykuda dişlerini gıcırdatmasının önemli bir sebebi, stres altında olmalarıdır. Kendisini stresli hisseden çocuk, bunu ifade edemese de uykusunda bu şekilde dışa vurmaktadır. İyi birer gözlemci olan anne babalar ise çocuklar uykuda neden diş gıcırdatır sorusunu soracak, çocuklarının problemini çözecektir.

Diğer taraftan sorunun tek bir sebebi söz konusu değildir. Sadece stres bu durumun sebebi olarak ifade edilemez. Önemli sebeplerden bir tanesi de dişler üzerindeki lokal faktörler olmaktadır. Dişlerin şekillerindeki bozukluklar ve kapanış problemleri gibi sebepler, çocuğunuzun istem dışı olarak dişlerini gıcırdatmasına sebep olabilir. Gözlemlerimiz ile tespit etmemizin pek de mümkün olmadığı ve kesinlikle uzman bir hekimin yardımı ile teşhisin konulabileceği sebepler ise sistemik faktörlerdir. Yetersiz beslenme, bağırsak parazitleri, alerji ve de endokrin bozuklukları, diş gıcırdatması şekilde belirti gösterebilir ve ciddi problemlere işaret edebilir. Yani çocuklarımızın uyku sırasında diş gıcırdatma problemleri, sandığımızdan daha da önemli olabilir.

Tüm bunların yanı sıra hiperaktif çocuklarımız, daha fazla bu durum ile karşılaşıyor. Hiperaktivitesi olan çocuklar, hareketliliklerini uykuda bu şekilde yansıtabilir ve buna bağlı olarak da uyandıklarında baş ağrısı ve kulak ağrısı yaşayabilir. Zaman zaman bu hareketlilik sebebi ile diş minesinin zarar görme durumu dahi söz konusu olabilir.

Nihayetinde anlıyoruz ki, çocukların uykuda diş gıcırdatması ciddi ve üzerinde özenle durulması gereken bir konudur. Basit bir şekilde sorunun temeline inip çözüme kavuşmak kolay olmayabilir. Bunun için kesinlikle uzmanlara danışmak ve onların yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmek gerekir. Bizim psikolojik sebeplere dayandığını sandığımız sorun, çok daha farklı sağlık problemlerini işaret edebilir ve bu durum da bizim konuya müdahalemizi geciktirecektir. Yani kısacası çözümü kesinlikle bir uzman eşliğinde aramalısınız.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96