Hafta Hafta Hamilelik · 7 Şubat 2023

9. Hafta Gebelik Gelişimi

Evet artık bebeğinizin 9. Hafta gelişimlerine bakabiliriz bu dönemde pelvik boşlukla testis yada yumurtalıkları gelişmeye ve oluşmaya başlar ama bu oluşumlar dış genital bölge için cinsiyet tahmini bulunmakta yetersizdir yani daha cinsiyet için erken bir dönem biraz daha sabır edin. Bu dönem de kulak kepçeleri ve göz kapakları oluşumu devam eder ve net bir şekilde görülmekte belli olmaktadır. Bebeğiniz biraz daha hareket kazanır el,kol hareketlerinde artış olur bunun sebebi ise beyin ile kas sinir iletisi sistemi arasında bağlantı kurulmuş olmasıdır ama heyecanlanmayın daha bu dönem de anne adayının bu hareketleri hissetmesi mümkün olmaz çünkü 8. Hafta da bahsettiğim gibi rahim içindeki amniyon sıvısı bebeğinizin hareketlerini emerek size hissettirmez ve bebeğinizin çok küçük olduğundan hareketleri yaparken rahim duvarınıza çok seyrek,nadir değer.

Bebeğinizin bu evrede gövdesi oldukça güçlenmiş olacak ve uzayacaktır ve bağırsaklar hala karın dışında oluşumunu sürdürmekte önümüzde ki haftalarda normal yerine geri dönecektir.

Kulak oluşumu ve gelişimi 9. Hafta da sürerken kafanın her iki tarafında ve aşağı doğru bir yerleşim izlemektedir ancak bebeğinizin kafası büyüdükçe kulakları da normal olması gereken yerlere ilerleyecektir. Yine bebeğinizin gözleri ilk oluşma konumları yanlara doğru ve birbirine olan yakınlıkları uzaktır ancak ilerleyen haftalarımız da öne doğru çekilerek birbirlerine yakınlaşacak ne normal uzaklıklarına geleceklerdir.

Bu dönem de bebeğinizin boyutunu ne kadar büyüdüğünü eminim merak ediyorsunuzdur bebeğiniz henüz hala çok küçük ve 16-26mm boyutlarında ve 0,94-2gr ağırlığa sahiptir yeri gelmişken söylemek istiyorum gebelikte 8. Haftada da bahsettiğim amniyon sıvısı 5 ila 10ml arasında bulunur.

Bebeğiniz sizin karnınızda sıvı ile bir ortamda olup oksijen ihtiyacını ise sizin kan dolaşımınız ile sağlar yani normal bir insanın oksijen ihtiyacını akciğerleri sağlarken anne karnındaki bebeğin oksijen ihtiyacını annenin kan dolaşımı sağlar.

Bu hafta da bebeğinizin meme gelişimi sağlanır ve meme uçları belirginleşir.

Anneyi bu dönemlerde bazı rahatsız edici faktörler bekleyebilir. Erken gebelik haftalarında ki yakınma ve şikayetlerin yanında varis oluşumu da gelişebilmektedir gebelikte meydana gelen en sık ve en yaygın etkilerden bir tanesi varis diğer biri ise hemoroid (basur) oluşumunun gerçekleşmesi ve anne adaylarının bunlarından rahatsız olmasıdır. Peki varis oluşumunu engellemek için neler yapmak gerekir şimdi bunları inceleyelim.

-Uzun süreler ayakta durmayın ve dinlenirken ayaklarını kaldırarak istirahat edin.

-Günde yarın saat kadar yürüyüş yada egzersiz yapın ancak bazı özel durumu olan gebelerde egzersizlere dikkat etmek gerekir zaten bunu doktorunuz size belirtecektir.

-Gerektiği taktirde varis çorapları kullanın.

-Hızlı kilo almamaya dikkat edin.

Anne adayında ki değişikler ise bu dönem de göğüslerde olan hassasiyet oranı giderek çoğalır göğüslerin hassaslaşıp karıncalanması ve dolgunlaşıp ağır bir hal alması anne adayını rahatsız eder bu durumu rahatlatmak içinse iyi bir göğüs destekleyici kullanmanızı öneririz ve aynı zaman da göğüs egzersizleri yapmak faydalı olacaktır bunu doktorunuza danışabilirsiz.

Yine geçmiş haftalarda bahsettiğim gibi az ve sık yeme alışkanlığı kazanmalısınız bunun en önemli nedeni ise midenizde yanma olması,bulantı ve kusmalarınız bu dönemde artış göstermesidir.

Bel etrafınız da artık genişlemiş durumdadır giyim şeklinizi artık değiştirmeniz gerekmektedir. Bel bölgesi daha bol olan vücudunuzun hava almasını engellemeyecek kumuşlar tercih etmeli, iç çamaşır ve penye gibi giysilerinizde ise pamuk içeren ürünler kullanmalısınız naylon ve sentetik içeren ürünlerden uzak durmanız gerekir.

Hamileliğin 9. Haftasında Anne Karnındaki Bebek Ne Durumdadır?

En merak edilen konuyla, hamilelikte 9 haftalık bebek nasıl olur, sorusuyla başlayalım. Bebeğin bu hafta içeride yaklaşık orta boy bir yeşil zeytin kadar olacak. Yani baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğu 2.2 ila 3 cm civarında. Artık bir kurbağa yavrusundan daha çok insana benzemeye başladı. İşte hamileliğin 9.haftasında bebeğin gelişimi:

  • Bedeninin geri kalanıyla kıyaslandığında kafası daha büyük ve göğsüne doğru eğik durur.
  • Elleri ve ayakları parmak oluşturmaya devam eder. Elleri bileklerinden kıvrılmıştır.
  • Kolları ve bacakları uzar. Ayakları vücudun ortasına doğru yaklaşmıştır.
  • Dirsekleri daha belirgindir.
  • Pankreası ve safra kesesi oluşmuş durumdadır, bağırsakları uzar.
  • İç üreme organları oluşmaya başlar ama dış üreme organlarında henüz fark edilecek bir cinsiyet özelliği yoktur.

Hamilelikte 9. Haftada Bebek Hareketleri

Hamilelikte 9. haftada bebek hareketleri yavaş yavaş başlar. Çünkü bebeğinin minik kasları oluşmaya başlar. Bebeğin artık vücudunu, kol ve bacaklarını hareket ettirebilir hale gelir. Bu hareketler 9.hafta ultrason incelemesinde görülebilir. Ama minik tekme ve yumruklarını senin hissedebilmene biraz daha vakit var. Bir şeyler hissedebilmen için daha erken olsa da bu ay doppler cihazından minik bebeğinin minik kalp atışlarını duyabilirsin.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96