Hafta Hafta Hamilelik · 10 Ocak 2023

31. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 31.hafta döneminde bebeklerin kemik gelişimleri hızlanır ve artar  ve bebeğin kemikleri sertleşmeye başlar bunun için anne adayının bu dönemde kalsiyum ve demir ihtiyacı artar bebeğin bu ihtiyacını karşılamak için süt ve sütürünleri tercih edilmeli ve düzenli beslenilmelidir eğer doktorunuz takviye vitamin ilaçları önerirse kullanılmalıdır. Bu dönemde dolaşım sisteminde bir yavaşlama görülür bunun nedeni bebek ile orantılı bir şekilde büyür ve rahim bütün karnı kapsamasıdır. Hem büyümekte olan bebek hem de rahminiz bu dönemde göğüs sıkışmasına ve göğüs ağrısına neden olabilir.

Bebeğin bu bu dönemde alanı daralmıştır. Anne adayı bu döneme kadar yaklaşık 10-12kg almış olabilir ayrıca rahminiz büyüdüğü için sindirim sisteminizde etkilenebilir. Sırt ağrılarınızda bir artış olabilir. Bu dönemde anne adayları doğum yaklaştığı için bir heyecan içindedir ve doğum nasıl olacak diye korku duyabilirler bu gebe kadınların hemen hepsinde oluşan duygulardır ve normaldir kendinizi doğuma hazırlayın bu korkular,kaygılar çok fazla ise bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.

Yine bu dönemde göğüsler emzirmeye hazırlandığı için memelerden süt gelebilir bu durumu göğüs petleri kullanarak giysileriniz ıslanmasını engelleyebilirsiniz. Kendinizi daha rahat hissetmek için sütyeni bir numara büyük almalısınız. Rahmin büyümesinden dolayı acısız, düzensiz kasılmalar yaşayabilirsiniz bu kasılmalar yalancı doğum sancısıdır korkmanıza gerek yok ancak bu kasılmalar çok sık tekrar eder ağrı ve acı verir,kanlı veya pembemsi bir vajina akıntısı gerçekleşir,alt karın boşluğunda ağrı ve basınç hissi varsa erken doğum belirtisi olabilir bu durumda hemen doktorunuza durumu anlatmalısınız.

Bu dönemde rahmin bağısaklara bası yapması nedeni ile kabızlık sorunu çok karşılaşılan bir sorundur. Günlük kısa yürüyüşlere çıkarak liftli,pasolu ve yeşil sebze tüketiminin yanında bol miktarda sıvı almak bağırsakları rahatlatma açısından işe yarar. Sık tekrarlayan kabızlıklar gebelerde bazı sorunlara yol açabilir hemoroit,makatta kanama,makatta çatlama gibi bu şikayetleri azaltmak için tedavi uygulanabilir.

Anne adayının hızlı bir biçimde kilo alması,beslenme sorunları,yorgunluğu uzun süreler ayakta durması bacak bölgesindeki damarlarda genişlemeye ve varis oluşumuna neden olabilmektedir. Bazen varis sorunları estetik yönden şikayetlere neden olabilir bazen de geceleri huzursuz bacak sendromuna yol açabilir bu durumlar şişkinlik çok aşırı ağrı gibi şikayetleriniz varsa doktorunuza başvurmalı bir tedavi yolu izlenebilir.

31.haftada bebekte olan gelişmeler

Bebekte olan gelişmeleri bütün çocuk sahibi olmak isteyen anne ve babalar haklı olarak merak eder ve en çok bu soruyu sormaktadırlar. Geçtiğimiz dönemlere bakarak bebeğin gelişimi azda olsa bu haftada yavaşlamıştır ve bebeğin boyu 40-45cm ulaşmıştır kilosu ise 1500-1600gr aralığında olur bu verdiğim değer her bebekte farklılar gösterebilir anne adayının beslenme tarzı bebeğin boy ve kilosunu etkiler.

Bu dönemde anne adayları kesinlikle bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından sigara ve alkol almamalı aksi durumda bebeğin boy ve kilosu istenilen değerlere gelmeyebilir. Bebeğin fiziksel olarak gelişimi yavaşlar ama bununla birlikte beyin gelişiminde bir artış görülür. Bebeğin kemik gelişimi için bu haftalarda kalsiyum ihtiyacı artar anne adayı bol miktarda kalsiyum ve demir almalıdır.

Bebeğin bu haftadan itibaren fiziksel olarak gelişmiş organları mevcuttur bu nedenle bebek ultrasonda daha aktif daha hareketli gözlemlenir. Anne adayı bu haftada da bebeğin hareketlerini net olarak duyar bazen tekmeleri ve hareketleri o kadar sert olur sizi gece uykudan kaldırabilir.

Cilt altında ki yağ dokusu arttıkça vücudu yuvarlak bir hal kazanır.işitme fonksiyonu oldukça iyi gelişmiştir ve bu dönemde dışarıdan gelen bütün sesleri ayırt edebilir bununla beraber gördüğü herhangi bir nesneyi gözleri ile takip edebilir. Akciğer sistemi ile sindirim sisteminin gelişmeleri sürmekte ve kısa zaman sonra tamamlanacaktır.

31. Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Anne adaylarının hepsi bebeklerinin hareket düzenini tanır. Hareketlerin sıklıklarında ve yoğunluklarında oluşan değişimleri fark ederler. Gebeliğin ilerleyen haftalarında ceninin hareketlerinde azalma görülür. Özellikle başı leğen kemiğine düştükten sonra rahmin içinde hareket edecek pek fazla bir yeri kalmaz.

Ayrıca gebelik ilerledikçe bebekler hareket ve uyku düzeni tuttururlar. Bu yüzden 1-3 saat arası artan ya da azalan hareketlilik dönemlerinin olduğunu fark edebilirsin. Gebeliğin 3.trimesterinde cenin hareketlerinde azalma görülmesi göbek kordonu veya plasenta sorunlarına işaret edebilir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96