Pedagog / Tuvalet Eğitimi · 19 Ocak 2023

Tuvalet Eğitiminde En Sık Yapılan Hatalar

Hiçbir ebeveyn kusursuz değildir, bazen defalarca tekrarlayarak doğruyu buluruz. Hem çocuğunuz hem de siz, tuvalet eğitimi süreciyle başa çıkmaya çalışırken, bu liste nerede hata yaptığınızı görmede size yardımcı olacak.

İşte tuvalet eğitiminde en sık yapılan hatalar:

Soğukkanlılığını yitirmek

Çocuklar sözlü ya dasözsüz mesajlarınızı kusursuz bir şekilde sünger gibi

çekecek kadar duygusaldırlar. Bu nedenle, kızgın ya da tiksinmiş gözükürseniz, onlar da aynı şeyi hissedecektir.

Tabii, kimse her zaman sakin ve avutan bir ebeveyn olamaz. Çiş temizlemek ya da çamaşır makinesine ıslak kıyafetlerin bir yenisini daha koymak sizi yıpratabilir. Ama mutlaka, tuvalet eğitiminin doğal bir süreç

olduğunu, çiş kazalarının hayatın sonu olmadığını ve kendini hazır hissettiğinde buna başlaması gerektiği mesajını vermelisiniz.

Kendi programınıza göre çalışmak

Anaokuluna başlamak üzere. Siz bir bebek daha bekliyorsunuz, yaz ayındasınız ve diğeri için tuvalet eğitimi artık daha kolay olacak. Sizin için uygun olduğu her an, çocuğunuza tuvalet eğitimi vermek için pek çok sebep bulabilirsiniz. Çocuğunuz da buna hazırsa, her şey tamam demektir. Fakat onu telaşlandırmak hem sizing hem de onun için öfke ve hayal kırıklığına yol açacaktır. Çocuğunuzun lazımlık eğitiminde kendi programını yapmasına izin verebilirsiniz.

Onu saatlerce lazımlığa oturtmak

Çocuğunuzu tuvalete oturtup bir şeyler yapana kadar orda kalmasını istemek caydırıcı bir yöntem olabilir. Tuvalette olduğu sürece altına kaçırmasının daha az bir ihtimal olduğu düşünülür. Fakat soğuk bir plastik üzerinde saatlerce oturmanın yaratacağı sıkıntıyı ve rahatsızlığı bir düşünün. Bu durumda, çocuğunuzun çişin ıslak ve sıcak hissini tercih edecektir. Bunun yerine, kendini rahat hissettiği zamanlar lazımlığa oturmasına izin verin: Ona bir hikâye okuyarak ya da tuvalete bir resim bırakarak bu süreyi uzatabilirsiniz.

Azarlamak

Sürekli ‘gitmek istiyor musun?’ cümlesini tekrar etme tuzağına düşmeyin. Ona yardımcı olmak istiyor ve tuvaleti hatırlatıyorsunuz, ama bunu abartmamaya dikkat edin.

Ara sıra yapılan küçük zorlamalar son derece gereklidir. Ancak çocuğunuz ucu ucuna yetişmek üzereyse onu hemen eyleme sevk etme ihtimaliniz de yüksek olabilir.

Tutarsız olmak

Çocuğunuz sizden her zaman aynı mesajı almalıdır. Ve siz külotlu bezine tuvaletini yapmasına izin verirseniz, ona bunun bir istisna olduğunu anlatmanız zor olacaktır.

Amacını aşmak

Çocuklar aptal değildir. Eğer çocuğunuz her lazımlığa oturduğunda onun yanında destek olup alkışlarsanız, çok daha başarılı olacaktır.

Lazımlık kullanımını öğrenme olasılığını artıracağı için, bu yöntem oldukça etkili olacaktır. Tabii bu ilginizi çekmek için kurulmuş bir komplo da olabilir. Eğer çiş yapmaya çalışma işi, sizi o an alıkoyup sadece

çocuğunuzla ilgilenmenizi gerektiriyorsa; çocuğunuz bazen birkaç ‘yanlış alarm’da bulunabilir. Sakin ve kontrollü bir şekilde onu cesaretlendirip, sizden bir yardım almadan başarılı olursa mutlaka kutlayın.

Sıvı alımını kesmek

Başlarda, çocuğunuzun alışması için sık sık tuvalete gitmesi gerekir, bu

nedenle de sıvı tüketimi tavsiye edilir. Buna ek olarak bol sıvı almak, tuvalet eğitimi konusunda da problem yaratacak kabızlığı da önler. Sancılı hareketlerin geçmesi zordur ve çocuğunuz bunlara direnirse problem daha da artacaktır.

Çok erken başlamak

İkinci yaş gününden once bir çocuğun alt bezini çıkarmak sizi iyi bir ebeveyn yapmaz. Aynı şekilde, 3 yaşına kadar çocuğunuza tuvalet eğitimini vermemeniz yetersiz olduğunuz anlamına da gelmez. Tuvalet eğitimine erken başlamanız için tek neden çocuğunuzun buna hazır olmasıdır.

Ertelemek

konusunda çok ince bir çizgi var diyemeyiz. Fakat çocuğunuz lazımlığa gitmek, külot giymek istiyor ve çişiyle kakasını ayırt edebiliyorsa buna başlamak o zaman doğrudur. Eğer bu işaretleri kaçırırsanız, o zaman da çocuğunuz vücudunun ona gönderdiği bu mesajları görmezden gelmeye başlayacaktır. Bu da gelecekte tuvalet eğitimi aldığında zorlanmasına sebep olur.

Asla vazgeçme

Çocuğunuzun ve kendinizin sabır sınırını biliyor olmanız gerekir. Kendinizi kızgın ya da öfkeli bulursanız ya da çocuğunuz direnmekte ısrar ediyorsa, ikinizin de zamana ihtiyacı var demektir. Sabır ve isteğinizi yeniden kazanana kadar beklemekte yarar var. Ayrıca çocuğunuz kabız olmuşsa (eğer dışkısı aşırı büyükse ya da ıkınıyor, veya haftada üç kere tuvalete gidebiliyorsa) beklemeniz gerekecek. Bu tip bir şey yaşarsanız, yemek listesindeki lif ve sıvı tüketimi konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96