Deprem Sonrasında ÇOCUKLARIMIZIN RUH SAĞLIĞINI NASIL KORUYABİLİRİZ?

Deprem Sonrasında Çocukların

Ağlama Nöbetleri, Uyku Sorunları , Yeme Sorunları, Korku, Kaygı vb. tepkiler Olay Sonrasındaki Gösterebilecekleri Normal Tepkilerdir. Yaşadıkları Travmayı En Aza İndirmek İçin Ebeveynler bu Sürecin Hassasiyetinde Olmalıdır.

Bu Süreçte Bazı Durumlar Elinizde Değildir. Örneğin Artçı Sarsıntıların Devam Etmesi Olumsuz Pekiştirme yapmaktadır ve Çocukta Korku Kaygı Durumların Yeniden Tekrar Etmesine Sebep Olabilir. O nedenle elimizden geldiğince çocuklarımızı hem fiziken hemde ruhen koruyacağız.

Çocuklar İçin En Önemli Etkileşimlerin Başında Ebeveynlerin Olaylara Karşı Tutumları Gelir.

Bu nedenle; Elinizden geldiğince çocuklarınızın yanında sakin kalabilmeli, güven verebilmeli ve tutarlı bir davranış sergileyebilmelisiniz.

Çocuğunuzu güçlendirecek güven verecek yaşına uygun konuşmalar yapın. Süreçle ilgili anlayacağı şekilde alınan tedbirleri ve gelecekle ilgili umutlu konuşmalar yapın.

Çocuğun yaşına uygun olmayan süreçle ilgili olumsuz haber video resim ses vb sosyal medya tv gibi ekranlardan uzak tutulmalıdır.

Yanında yapılan telefon görüşmelerine dikkat edilmeli onların yaşına uygun olmayan durumlarından sakınılmalıdır.

Onlarla bu süreçte sık sık ten temasını daha sıkı kurun. Sarılın öpün ve yanlarında olduğunu belirten davranışları bu süreçte sıklaştırabilirsiniz.

Güzel hikayeler okuyun gelecekle ilgili konuşmalar yapın. Umut ve güven konuşmaları yapın.

Size soruları olacaktır onların deprem anında yada sonrasında yaşadıklarını anlatması olduğunda kesmeden dinleyin onlara yaşlarına uygun bu yaşadıklarını anladığınızı ifade eden konuşmalar yapın.

Size çok farklı sorular sorabilir yalan cevap vermeyin bazen bazı soruları cevaplamak onların korku kaygılarını artıbileceği için o soruları daha kaba taslak geçip dikkatini başka şeylere çekmeye çalışın.

Onların bu süreçle ilgili korku kaygılarını fark edip onlarla ilgili konuşmalar yapmak istediklerinde

daha çok empati kurarak dinleyin ve cevapları onun anlayacağı ve kaygısını azaltacağı şekilde verin. Anlatmak istemediğinde bir zorlama yapmayın ve anlatması için fırsatlar verebilir istediği zaman anlatabileceğini ve dinleyeceğinizi belirtin.

Çocukların bazı olaylar karşısında kendisini suçlayıcı tavırları olabilir. Bu gibi durumlarda yaşanılan bu sürecin doğal olduğunu hastalık olmadığını kendisinden kaynaklanan bir durum olmadığını belirten konuşmalar yapın.

Kısa emir içeren ” boşver” “sus” “konuşma” “ağlama” “birşey olmaz” gibi iletişim dillerinden uzak durulmalıdır.

Pedagog Okan Bal

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96