Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 21 Şubat 2023

Çocuklar Hangi Yaşta Nasıl Davranırlar

12-18 aylık
Size karşı çıkan davranışlar sergilemeye başlar. Bunu genelde yemek yemesini, uyumasını ya da banyo yapmasını istediğinizde yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Genel olarak bu yaş civarında öfke nöbetleri geçirmeye de başlayacaktır.

2 yaşında
İki kişiliği varmış gibi gözükür: Yumuşak başlı/direnen ve sakin/sinirli. Öfke nöbetleri ağlama, vurma ve ısırmaya da dönüşebilir.

3 yaşında
Konuşma ve dil yeteneklerini geliştirdikçe, çocuklar bunları hayal kırıklıklarını ve öfkesini dışa vurmanın alternatif bir yolu olarak kullanmaya başlarlar. Bu yüzden de daha az asabi davranış sergilerler.

4 yaşında
Hâlâ zor/inatçı davranışlar gösterirler. Bu yaştaki çocuklar bazen kullanmakta zorlanacakları kadar fazla bilgi edinirler. Çabaladıklarını size göstermek için bu tür davranışları kullanırlar.

5 yaşında
Öfkesini ve hayal kırıklıklarını sözlü olarak ifade edebilir ve genelde daha fazla kendine güvenen bir tavır sergilemeye başlar.

6-8 yaşında
Bu yaştaki çocuklar biraz daha makul davranmaya başlasa bile anne babalarının koyduğu sınırları denemek amacıyla onları test etmeye devam ederler.

8-12 yaşında
Çocuklar artık ilerisi için daha fazla plan yapabilir hale gelirler. Ayrıca üzüntü ve hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı da becerirler.

Bu gelişim aşamalarının çoğu tamamen normal ve kabul edilebilirdir. Bu yüzden dünyadaki en kötü çocuğa sahip olduğunuzu ya da dünyanın en kötü anne babası olduğunuza inanmaya başlamadan önce bir daha düşünün. Pek tabii ki her şeyin ters gittiğini düşündüğünüz zamanlar yaşayacaksınız. Ancak unutmayın ki çocuğunuz bu aşamalardan geçmek zorunda. Size düşense çocuğunuz bu aşamaları geçerken, olabildiğiniz kadar becerikli, sakin ve düşünceli bir biçimde ona rehberlik ederek yardımcı olmaktır.

Bu yüzden:

  • Sakin olun ve her dönemin geçici olduğunu unutmayın.
  • Farklı davrandığını ve bu davranışlarını ne zaman gösterdiğini fark etmesini sağlamak için ona yardım edin.
  • Onunla zıtlaşmadan önce durun ve iyi düşünün. Belki de çocuğunuz henüz kontrolü tamamen sağlama kapasitesine sahip değildir. Örneğin dil becerilerini daha iyi hale getirene kadar öfke nöbetleri geçirecektir.
Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96