Hafta Hafta Hamilelik · 29 Ocak 2023

32. Hafta Gebelik Gelişimi

Bu dönemde amniyotik sıvı en üst seviyeye çıkmış durumda olsa da bebek büyüdüğünden dolayı hareket alanı iyice kısıtlanmış durumdadır. Bebek hareketleri daha önceki dönemlere bakarak daha az olabilir fakat çok daha güçlü olacaktır.

Bu dönemde cilt altı yağ dokusu artmaya devam eder ve buna bağlı bebeğin cildi daha düzgün bir hal almaya başlamıştır. El tırnakları tırnak yatağını doldurmuş duruma gelmiştir. Ve bu dönemde bebeğin bağışıklık sistemi oluşmaya başladı artık azda olsa enfeksiyonlarla savaşabilir durumda.

Bu dönemde ortalama olarak boyu 42-45cm arasında olup kilosu ise 1500-1700gr arasında seyretmektedir. Şuan az da olsa saçı oluşmuş durumda ve cilt yapısı doğum esnasındaki yapıya çok yaklaşmış bir durumda ve yine bu haftada ultrasonda bebeğin parmaklarını emdiğini görebilirsiniz.

Bebeğiniz dışarıdan gelen sesleri net olarak duyar ona sakin,huzur verici müzikler dinletin onunla konuşun onu ne kadar çok sevdiğinizi anlatın ve sevginizi gösterin.

Gebelikte 32.haftada anne

Gebeliğin bu döneminden itibaren anne adayları doktoru kontrollerini sıklaştırır artık iki hafta bir doktorunu ziyaret eder bu periyot gebeliğin son ayına kadar devam eder. Bu dönemde büyümekte olan rahim diyaframa baskı yapıp itmesiyle midenizi de sıkıştırır bu durum nefes darlığına ve mide yanma şikayeti oluşmasına neden olur. Anne adayı bu dönemde ortalama 12kg civarında bir kilo almıştır. 32. Haftadan itibaren çalışan bayansanız doğum izni hakkınız doğmuştur isterseniz iznin alabilir dinlenebilirsiniz. Bebeğin kemik gelişimi için kalsiyum bolca alınmalıdır bu dönemde gerekirse doktorunuz takviye verebilir. Büyümekte olan rahim ve hamilelik hormonların yol açtığı bel ağrılarınız da bir artış gözlemlenir. Büyümekte olan rahim sizin denge merkezinizi değiştirir ve karın kaslarınızda zayıflamış durumdadır bu nedenle duruşunuz ve yürüyüşünüz değişime uğrayacaktır. Düzenli egzersizlerinize devam edin ve yemeklerden sonra kısa bir yürüyüş yapın oturduğunuz zaman bile küçük,hafif hareketler yapabilirsiniz aynı pozisyonda kalmayın sürekli pozisyon değiştirin.

Bu dönemde rahim doğum için hazırlık yapar ve kasları gevşetir braxton hıck kasılmaları denir. Bu kasılmaları gerçek kasılmalardan ayırt etmek için kasılmalar başladığında hareket edin kasılmalar kesilecektir. Anne adayının gebeliğin bu dönemine kadar bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına kan basıncı %40 oranında artmış durumdadır rahim diyaframa baskı uyguluyor ve midenizi sıkıştırıyor bunların sonucu olarak nefes darlığı ve midede yanma hissi oluşuyor bunların etkisini azaltmak adına az ve sık yemek yiyin ve yatarken destekli bir yastık yardımı ile uyuyabilirsiniz.

Gebeliğin bu ilerlemiş döneminde sırt ağrılarınız artmış olabilir ancak çok fazla bir sırt ağrısı şikayetiniz varsa bunu doktorunuza bildiriniz çünkü erken doğum habercisi olabilir fakat bu ağrı hormon değişikleri ve rahim büyümesinden kaynaklanan bir ağrıda olabilir ama siz fazla bir bel ağrınız olursa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Bu dönemde gebelere uzun yorucu yolculuklar tavsiye edilmez çünkü uzun yorucu yolculuklar bazen erken doğumu tetiklediği için tavsiye edilmez. Yine bu dönemde anne adayının düzenli bir şekilde tansiyonu takip edilmelidir çünkü tansiyonda düşme bu dönemde baş dönmesi,halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir.Yüksek tansiyondan bahsedersek gebelikte yüksek tansiyon bebeğin gelişimiaçısından negatif bir durum teşkil etmektedir uzun süren tansiyon yüksekliğine bağlı erken doğum oluşabilir ve bebeğin gelişiminde ciddi gerilemelere yol açabilir.

Gebe kalınmadan önce yada gebeliğin 20.haftasından önce tespit edilen yüksek tansiyon annenin beslenmesine dikkat etmesi ve uzman doktor tarafından muayenesi ile verilecek ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.

Şayet gebelik öncesi tansiyon rahatsızlığı yok ve 20.haftadan önce yüksek tansiyon tespit edilmemiş ama son aylarda yüksek tansiyon oluşmuş bacaklarda ödem ile idrar da protein azalması meydana gelmişse bu tansiyona gebelik tansiyonu ismi verilir tıp ismi ise preeklampsi dir halk arasında bu gebelik zehirlenmesi olarak bilinir. Gebelerde yüksek tansiyon tanısı konmuş ise idrarda protein bırakılması gerekir eğer zamanında ve önceden tespiti yapılır ve önlem alınırsa anne ve bebek için riskler azaltılabilmektedir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96