Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 11 Şubat 2023

Çocuklarda Tırnak Yeme Sebepleri

Tırnak yeme alışkanlığı çoğunlukla çocukluk zamanlarında ortaya çıkan bir alışkanlıktır. Sadece stresli zamanlarda değil zaman içerisinde vazgeçilemeyen genel bir davranış şeklini alan tırnak yeme kişinin kendisini rahatsız etmese bile toplum içinde bir rahatsızlık hissi uyandırabilir. Özellikle genç kızlarda ve kadınlarda önlenemeyen tırnak yeme alışkanlığı el ve tırnaklarda yarattığı tahribat ile psikolojik olarak da kişiyi rahatsız edebilmektedir. Tırnak yemenin birçok nedeni olabilir fakat bu nedenlerin genel olarak temelinde ailenin çocuğuna olan yaklaşımı yatmaktadır. Sadece el değil ayak tırnaklarının da yenildiğinin altını çizen uzmanlar bu alışkanlığın ise neredeyse tamamının kız çocuklarında görüldüğünü belirtiyorlar.

Çocuklarda Tırnak Yeme

Genellikle 5 yaşından önce gözlemlenmeyen bu alışkanlık çocuk ergenlik dönemine yaklaştıkça görülebilir. Eğer ailede tırnak yeme alışkanlığı olan biri var ise çocuk bu kişiyi rol model olarak alarak tırnak yeme alışkanlığı kazanabilir. Tırnak yemenin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerin başında ise psikolojik sebepler yatmaktadır. Aileden onay görmeyen, sürekli eleştirilen ve otorite figürleri yüzünde sürekli kısıtlanmaya maruz kalan çocuklar bir tepki olarak tırnak yeme alışkanlığını edinebilirler.

Tırnak yemek her şeyden önce bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Özellikle anne baba arasında süregelen şiddetli tartışma ve kavgalar çocuğu derinden etkilediği için stres anında kendini rahatlatacak bir yöntem olarak çocuk tırnak yeme alışkanlığı kazanabilir. Ergenlik döneminde çocuğun hırçın olması, takdir görme arzusu ve ait olma hissi gibi duygularının ağır basması ile birlikte bunların dışa vurumu olarak görülen bu alışkanlığı zaman içerisinde ortadan kalkabildiği gibi hep var olan bir alışkanlık olarak da kişide kalabilir.

Tırnak Yemek Nasıl Bırakılır?

Tırnak yeme alışkanlığının bırakılmasında anne ve babanın rolü oldukça fazladır. 4 yaşlarına kadar çocuktaki bu  alışkanlığın görmezden gelinmesi gerekmektedir. Eğer bu alışkanlık 4 yaşından sonra da devam ederse;

    • Çocukların ilgisi başka yönlere çekilmeli. Özellikle televizyon ya da sinema gibi algının bir yere kitlendiği durumlarda çocuğa ısıracak ya da çiğneyecek bir şey vermek çocuğun elini ağzına götürmemesini sağlayabilir.
    • Hiçbir zararı bulunmayan bir miktar acı ve sıvı bir madde tırnağa sürülebilir. Böylece çocuk elini ağzına götürdüğünde istenmeyen bir tat ile karşılaşacaktır. Bu istenmeyen tat düzenli olarak karşılaştığı bir şeye dönüştüğünde ise zaman içerisinde bu alışkanlık ortadan kalkabilir.
    • Çocukların kaygı, korku yaratan ortamlar ve durumlardan uzak tutulması bu alışkanlığının önüne geçecektir.
    • Çocukların uygun oranlarda başarılarının ödüllenmesi faydalı olacaktır. Yalnız bu ödüllerin miktarının ve zamanlanmasının doğru bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Aksi takdirde çocuk bu ödüllere sahip olabilmek adına çeşitli yanlışlara düşebilir.
    • Tırnağı derinden kesmek bu  alışkanlığı için bir önlem olabilir.
    • Tırnak yiyen çocukların asla korkutulmaması gerekmektedir. Çocuklar kaygı anında hemen tırnaklarının ağızlarına alma alışkanlığını tekrarlayabilirler.
    • Çocuğu bu alışkanlığına sürükleyen gerginlik ve uyumsuzluğun nedeni araştırılmalı, buna uygun bir psikolojik tedavi uygulanmalıdır.

 

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96